Architect Pascal François: “Jos De Saegher noemde mij de redder van verlijmde baksteen” | architectura.be

2021-12-31 17:10:33 By : Ms. Villa Cheng

In 1989 studeerde Pascal François af als architect aan het Hoger Instituut voor Architectuur Sint-Lucas in Gent. Na opgedane ervaring in enkele bureaus riep hij Pascal François Architects in het leven. Al in 1997 koos hij voor verlijmde baksteen bij de realisatie van zijn eigen woning. “We hebben daarmee voor een kentering gezorgd, als ik Jos De Saegher van Steenhandel De Saegher mag geloven.”

Als pas afgestudeerde architect leerde François de kneepjes van het vak bij onder meer Architectenburo Achilles Hutsebaut (Aalst), Architectuurstudio Christian Kieckens (Aalst) en Architectenbureau Hans & Linus Meier (Zwitserland). In 1994 startte hij zij eigen bureau op, het jaar dat de renovatie van het Koning Boudewijnstadion met verlijmde baksteen aangevat werd. “Steenhandel De Saegher uit Antwerpen haalde als eerste de verlijmingstechniek uit Nederland naar België”, steekt François van wal. “In Nederland introduceerde men de verlijmde baksteen om het beroep van metselaar een nieuw elan te geven. Daarna verscheen de lijmmachine ten tonele waardoor de techniek plots een stuk technischer werd dan het klassieke aan de koord metsen.”

bOb Van Reeth stond in 1994 en 1995 in voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion, waarbij het verlijmd metselwerk uitgevoerd werd met de producten van Omnicol. François: “Van Reeth gaf destijds les aan de Academie en Antwerpen en maakte kennis met de techniek in Nederland waar hij heel wat ontwerpopdrachten lopen had. Ik werkte begin jaren 90 bij Christian Kieckens die een collega was van bOb Van Reeth aan de academie van Antwerpen. Via die weg heeft de techniek van verlijmde baksteen voor de eerste keer mijn pad gekruist. Kort daarna hebben andere architecten de verlijmingstechniek omarmd door de nieuwe mogelijkheden die ontstonden. Vooral de expressie van de massa van de baksteen, in plaats van het accent op het patroon, schonk ontwerpers nieuwe perspectieven.”

Architect François pikte de techniek vroeg op. “Bij de realisatie van mijn eigen woning in 1997 hebben we zelfs voor een kentering gezorgd, als ik Jos Desaegher van Steenhandel De Saegher mag geloven. Veel architecten maakten gebruik van machinale stenen, waarbij in functie van het lijmprocédé de toleranties op de maatvoering bijna onhaalbaar werden. Wij kozen voor een handvormsteen die toch voldoende maatvast was voor verlijming. De ideale combinatie om de gewenste expressie van een robuuste en beschermende huid in materie om te zetten. Jos De Saegher noemde mij jaren later de ‘redder van de verlijmde baksteen’, omdat ik had gekozen voor een verlijmde handvormsteen. Hij vreesde dat de verlijmingstechniek een stille dood zou zijn gestorven, had men de fabrikanten van machinale stenen steeds kleinere toleranties blijven vragen.”

De keuze voor verlijmde baksteen is volgens François geen technische keuze, ook al is verlijmen sterker dan metselen. “Het is een puur esthetische overweging. Het geeft de ontwerper de geweldige kans om enkel en alleen met het materiaal de juiste expressie te bekomen. Je kan het materiaal op zich volledig inzetten.” Verlijmde baksteen is daardoor regelmatig terug te vinden in het portfolio van Pascal François Architects. “Naast onze eigen woning zijn we ook enorm trots op het project Woning van Goethem in Zomergem. Daar is de verlijmingstechniek perfect toegepast en uitgevoerd door de aannemer. We kozen voor een wildverband met een specifieke oplossing voor de hoeken van het gebouw zodat we het wildverband niet moesten onderbreken. Daarnaast maakten we gebruik van gevelsteen die beschikbaar was in twee verschillende hoogtes, afwisselend geplaatst in de juiste verhouding.”

Initieel gebeurde de verlijming met een lijmmachine, een onnodig dure manier volgens François. “Naast de huur of aanschaf van de lijmmachine bleek ook het dagelijkse onderhoud problematisch en bijzonder tijdrovend. Aannemers zochten en vonden alternatieve en economisch interessantere uitvoeringsmethodes. Helaas is die stempel van ‘duurdere techniek’ gebleven. Onterecht. Je hebt iets meer stenen nodig, maar je spaart de invoegkost uit. Ook het feit dat verlijmde baksteen veel minder uitbloeiingsgevoelig is dan een klassieke verwerking, vormt een groot voordeel. Want witte vlekken op de gevel blijft een grote bezorgdheid bij bouwheren”, besluit François.

Win een exemplaar van vOlOp bOb

Over architect bOb Van Reeth (hij tekende de renovatie van het Koning Boudewijnstadion in 1994)  verscheen een tijdje terug het boekje vOlOp bOb. Hierin geeft architectura.be-columnist Filip Canfyn (Rubriek Steen en Been) in de zijn bekende stijl zijn visie op leven en werk van bOb Van Reeth. Een must have voor elke Vlaamse architect. In het kader van '25 jaar Koning Boudewijnstadion' schenken we samen met Omnicol 5 exemplaren weg van dit interessante naslagwerk. 

Heb jij plaats in de boekenkast voor dit boeiende kleinood? Stuur dan een mail met jouw gegevens (naam, adres) en de vermelding 'weggeefactie Omnicol-vOlOp bOb' naar info@architectura.be. Originele motivaties hebben een streepje voor. De 5 winnaars worden persoonlijk op de hoogte gesteld.