Wat mag wel en niet bij het oud papier? - Kassa - BNNVARA

2021-12-31 17:18:40 By : Mr. Xiao Ming Liu

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Wat mag er nou gewoon in de papierbak? En wat juist niet? We zetten het op een rij!

Van het verzamelde oud papier en karton worden grote balen gemaakt die naar de papierfabriek gaan. Daar wordt het opgelost in water. Zo komen de papiervezels los van elkaar en ontstaat er een brij van papiervezels. Allerlei zeeftechnieken zorgen ervoor dat andere materialen als nietjes en stukjes plastic eruit worden gefilterd. Ook de drukinkt wordt – indien het nodig is – verwijderd door ze met (zeep)luchtbellen aan de oppervlakte te brengen. Hierna is het oude papier en karton er klaar voor om weer nieuw papier te worden.

Een hoop van de spullen die in jouw brievenbus belanden mogen bij het oud papier, denk aan: kranten, folders, gidsen, tijdschriften en enveloppen. Ook kartonnen dozen, eierdozen en golfkarton mogen bij het oud papier. Wc-rolletjes kunnen ook – zonder wc-papier – in de oud papierbak. Deze vormen van papier en karton kunnen goed gerecycled worden tot nieuw papier. Ook de envelop met een plastic kijkvenstertje en papieren draagtassen mogen bij het oud papier.

Het handigst is om deze vormen van papier en karton in stukken, dus gesneden of gescheurd, in de papierbak te gooien.

Gooi jij je kassabonnetjes altijd trouw in de papierbak? Dat hoort dus juist niet! Op de bonnetjes zit vaak thermische inkt, wat het ongeschikt maakt voor recycling. Ook foto’s en behangpapier horen niet bij het oud papier. Foto’s bevatten te veel chemische stoffen. Hierdoor kunnen ze niet als grondstof dienen voor nieuw papier. Behangpapier bevat lijm, en soms ook kunststoffen, en gaat om die reden niet de oud papierbak in. Verder horen toiletpapier en keukendoekjes, bakpapier, treinkaartjes (met een eenmalige chipkaart) en enveloppen met plastic bubbeltjes aan de binnenzijde niet bij in de papierbak.

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Hoe zit het dan met papier waar een plastic laagje op zit, zoals fruitbakjes van de markt, prijskaartjes/labels van kleding of sieraden etc.????

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!